Χριστούγεννα στον Κόσμο

xristmass 1

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή για να ζούμε και να μοιραζόμαστε, μικροί και μεγάλοι, στιγμές, συναισθήματα και αναμνήσεις πολύτιμες και ψυχοκαθαρτικές για όλη μας την ζωή. Είναι τα γενέθλια του Χριστού, που ξαναγεννιέται κάθε χρόνο μέσα στις καρδιές μας και μας ξαναθυμίζει πώς να αγαπάμε, πώς να προσφέρουμε, πώς να υπομένουμε, πώς να ζούμε με νόημα την ζωή μας. Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται σε πολλά μέρη του κόσμο και το καθένα έχει τα δικά του ξεχωριστά έθιμα και παραδόσεις.

Στην Ελλάδα την ημέρα της Πρωτοχρονιάς ο νοικοκύρης του σπιτιού πετάει ένα ρόδι στο κατώφλι και μπαίνει στο σπίτι με το δεξί, έτσι ώστε ο νέος χρόνος να του τα φέρει όλα δεξιά.

Στην Μ. Βρετανία τα παιδιά στέλνουν τα γράμματά τους στον Αϊ Βασίλη όχι μέσω ταχυδρομείου αλλά τα ρίχνουν στη φωτιά στο τζάκι, ώστε να ανέβει από την καμινάδα για να ταξιδέψει μέχρι τον Βόρειο Πόλο. Αν το γράμμα καεί αμέσως, πρέπει να το ξαναγράψουν.

xrismass xabah

Στην Χαβάη ο δικός του Αϊ Βασίλης δεν έρχεται με το έλκηθρο αλλά με το κανό. Έτσι, αφού γευματίσουν με σολομό και χοιρινό, γλεντούν με γιουκαλίλι τραγουδώντας χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

xristm glyko

Στην Ισπανία, η 6η Ιανουαρίου είναι η μέρα των Τριών Μάγων, οι οποίοι έρχονται στην πόλη και δίνουν δώρα και καραμέλες στα παιδιά, ενώ την επόμενη μέρα τρώνε ένα γλυκό που λέγεται «Rascon de las Reyes». Πρόκειται για ένα στρογγυλό τσουρέκι που περιέχει μέσα μια έκπληξη και όποιος την βρει στέφεται βασιλιάς ή βασίλισσα για το υπόλοιπο της μέρας.

Στην Ολλανδία ο Άγιος Νικόλαος (ο δικός τους Αϊ Βασίλης), καταφθάνει στη χώρα τον Νοέμβριο, τρεις εβδομάδες πριν τα γενέθλιά του. Εκεί τον υποδέχεται η βασιλική οικογένεια με πλήθος κόσμου και τα παιδιά παίρνουν δώρα και γλυκά.

befana

Στην Ιταλία η περίοδος των Χριστουγέννων έχει μεγαλύτερη διάρκεια από τις άλλες χώρες (8/12-6/1). Την νύχτα της 6ης Γενάρη έρχεται η καλή και φτωχή μάγισσα Befana, τρώει μπισκότα που της αφήνουν τα παιδιά και η ίδια τους αφήνει δώρα μέσα στις κάλτσες που κρέμονται στο τζάκι: γλυκά για τα φρόνιμα παιδιά, κάρβουνα για τα άτακτα.

xristm sweden

Οι γιορτές στη Σουηδία αρχίζουν στις 13/12 με την ημέρα της Lucia (βασίλισσας του φωτός), η οποία βρίσκει την έκφρασή της στο πρόσωπο της μεγαλύτερης κόρης της οικογένειας. Φοράει ένα μακρύ άσπρο φόρεμα και ένα στέμμα με κεριά στα μαλλιά της. Σύμφωνα με το έθιμο ξυπνάει τους γονείς τραγουδώντας το «Santa Lucia» και τους προσφέρει κουλουράκια. Την παραμονή των Χριστουγέννων ανοίγουν τα δώρα που φέρνει ο Jultomten, ένα ξωτικό που ζει στην σοφίτα του σπιτιού και προστατεύει την οικογένεια.

Στην Γερμανία τα Χριστούγεννα ο Άγιος Νικόλαος επισκέπτεται τις οικογένειες παρέα με τον βοηθό του Knecht Ruprecht. Αν τα παιδιά ήταν καλά και υπάκουα όλο το χρόνο, παίρνουν δώρα και γλυκίσματα, ενώ αν ήταν άτακτα βάζει στα παπούτσια τους μια βέργα ή στάχτη από το τζάκι. Ο Άγιος Νικόλαος είναι ντυμένος στα κίτρινα κι όχι στα κόκκινα όπως τον έχουμε συνηθίσει εμείς.

Aystralia

Τέλος η Αυστραλία ζει τα πιο ιδιόμορφα Χριστούγεννα, αφού πέφτουν το καλοκαίρι. Την παραμονή οι κάτοικοι παρακολουθούν τη λειτουργία στις εκκλησίες. Το γιορτινό πρωινό περιλαμβάνει ζαμπόν και τηγανητά αυγά, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που μετά τον εκκλησιασμό σπεύδουν για ένα γιορταστικό πικ-νικ και σέρφινγκ στην παραλία. Το εορταστικό δείπνο περιλαμβάνει γεμιστή γαλοπούλα και για επιδόρπιο πουτίγκα φλαμπέ. Μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες των ημερών είναι ο εντοπισμός του σκαθαριού. Όποιος εντοπίσει το σκαθάρι, θεωρείται ο ευνοούμενος για το νέο έτος.

Αυτά είναι τα Χριστούγεννα σε διάφορες χώρες του κόσμου. Διαφορετικά για τον καθένα, αλλά το ίδιο αγαπημένα και ευχάριστα για όλους μας.

Παπαθανασίαου Άννα, Παζιώνη Ιωάννα, Α3.

Σχολιάστε