Ισότητα των δύο φύλων μύθος ή πραγματικότητα;

τίτλο

Στη σημερινή εποχή γίνεται πολύς λόγος για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, η οποία τυπικά και σε νομικό επίπεδο υπάρχει, η ουσιαστική όμως θεώρηση της έννοιας που αφορά την ισοτιμία αναρωτιέμαι αν υπάρχει ή αποτελεί ένα μύθο παρά πραγματικότητα. Η λέξη ισοτιμία χαρακτηρίζει την ίση αξία που οφείλεται να αποδίδεται στα δύο φύλα, η οποία δυστυχώς κάποιες φορές καθίσταται ανέφικτη, εφόσον επικρατούν ακόμη στην ιδεολογία ορισμένων ανθρώπων ισχυρισμοί του τύπου, ότι το ανδρικό γένος υπερτερεί έναντι του γυναικείου και κρίνεται πιο ικανό στη διεκπεραίωση πολλών ζητημάτων σε ανάλογες περιπτώσεις. Με αφορμή λοιπόν την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου θα προσπαθήσω σ’ αυτό το άρθρο να κάνω μια αναφορά στη συμβολή της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία καθώς και στις ανάλογες προϋποθέσεις, ώστε να υπάρχει πραγματική ισοτιμία μεταξύ των δύο φύλων.

H παρουσία της γυναίκας καθίσταται από τη φύση ιδιαίτερα απαραίτητη σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής. Η συμβολή της αρχικά ως μητέρα έχει λάβει διαστάσεις μείζονος σημασίας, που την καθιστά ως την κύρια πηγή για τη ψυχική υγεία της οικογένειας. Είναι αυτή που συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση αλλά συγχρόνως και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών. Είναι αυτή που μεγαλώνει τους αυριανούς πολίτες και φροντίζει να έχουν σωστή και πολιτισμένη συμπεριφορά απέναντι στους άλλους, να είναι έντιμοι, σωστοί και ισορροπημένοι άνθρωποι. Τέλος συμβάλλει και στην πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, το βοηθά να αποκτήσει γνώσεις και να διαμορφώσει άποψη για το γύρω του περιβάλλον, του ανοίγει τους ορίζοντες ώστε να γίνει ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος.

Ακόμη σημαντική είναι η συμβολή της γυναίκας και ως συζύγου στο πλαίσιο του γάμου. Όταν η γυναίκα δεσμεύεται, συμμετέχει ισότιμα με τον άνδρα στις υποχρεώσεις της οικογένειας, τις οποίες βέβαια οφείλουν να προσπαθήσουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, να τις φέρουν εις πέρας και οι δυο μαζί ενωμένοι χωρίς να προβάλουν συνεχώς διενέξεις και αντιπαλότητες. Η γυναίκα ως σύζυγος είναι συνεργάτιδα, συμβοηθός, πρόσωπο δηλαδή που παρέχει απλόχερα το έργο της ώστε η οικογένεια να ανθίζει ολοένα και περισσότερο. Η γυναίκα στο πλευρό του άνδρα λειτουργεί σαν σύμβουλος, συμπαραστάτης, ως ο καλύτερος συνεργάτης και φίλος του. Όπως είναι γνωστό πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα κρύβεται μια αξιόλογη γυναίκα η οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του. Η γυναίκα λοιπόν συμβάλλει με τα πολλά χαρίσματα και τις ικανότητες της, συμπαραστέκεται, συμβουλεύει, εμπνέει και επηρεάζει τον άνδρα προς μια θετική κατεύθυνση, του δίνει τη δυνατότητα να ανυψωθεί, να βελτιωθεί και ουσιαστικά τον συμπληρώνει. Γιατί χωρίς αυτήν είναι μισός και ποτέ το μισό δε μπορεί να είναι καλύτερο από το ολόκληρο.

Η ουσιαστική όμως ισοτιμία και ο σεβασμός μεταξύ των δύο φύλων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Ο αγώνας υπερίσχυσης του ενός ή του άλλου φύλου είναι μια πολύ παλιά υπόθεση και η λανθασμένη οπτική βρίσκεται στο γεγονός ότι και το αρσενικό και το θηλυκό γένος θεωρούν ότι θα βρουν την καταξίωση και ευτυχία τους εάν υπερισχύσουν, χωρίς να κατανοούν ότι ο ένας αποτελεί συμπλήρωμα του άλλου και η διαμάχη μεταξύ τους δεν αποφέρει κέρδη αλλά απώλειες. Η γυναίκα από μέρους της είναι καλό να συνειδητοποιήσει, πως ο αγώνας της για ισοτιμία θα πρέπει να κινείται σε ένα λογικό πλαίσιο ορίων, χωρίς να φτάνει σε ακρότητες, όπως για παράδειγμα να θεωρεί τον άνδρα ανταγωνιστή ή εχθρό και όχι συνεργάτη και φίλο ή πολλές φορές να προσπαθεί να μειώσει την αξία της ύπαρξής του για να υπερισχύσει η ίδια. Ο άνδρας από την πλευρά του είναι καλό να την προστατεύει και να τη στηρίζει στην κάθε της προσπάθειά, να την εκτιμά και όχι να την πατά και να προσπερνά έχοντας πάρει το ύφος του νικητή, ενώ στην ουσία είναι ηττημένος εφόσον έχει χάσει την αγάπη της.

Ακόμη οι γυναίκες είναι καλό να κατανοήσουν, πως δε τις χωρίζουν τεράστιες διαφορές από τους άνδρες και να συνειδητοποιήσουν, ότι τα δύο φύλα μπορεί να είναι ισότιμα αλλά παρ’ όλα αυτά είναι και διαφορετικά. Η φύση έδωσε ξεχωριστά χαρίσματα και στα δύο φύλα. Στον άνδρα χάρισε τη σωματική δύναμη, τη δυνατότητα της προστασίας του θηλυκού γένους, στην ουσία  είναι αυτός που προστατεύει και προφυλάσσει ιδίως την οικογένεια από τον κάθε πιθανό κίνδυνο. Αντίθετα στη γυναίκα η φύση χάρισε το προτέρημα της μητρότητας. Με άλλα λόγια την ικανότητα να φροντίζει για την ανατροφή των παιδιών της οικογένειας. Γι’ αυτό λοιπόν η προσπάθεια μίμησης της ανδρικής συμπεριφοράς από μέρους των γυναικών θα πήγαινε ενάντια στη φύση τους και η ποδοπάτηση της γυναίκας από τον άνδρα ενάντια στη δική του φύση γιατί η γυναίκα φτιάχτηκε από το πλευρό του για να την αγαπά και όχι από τα πόδια του για να την ποδοπατά.

Αθανασία Μουλά Β2

 

1 thoughts on “Ισότητα των δύο φύλων μύθος ή πραγματικότητα;

  1. Ισότητα στην Πράξη
    Ενημέρωση και υποστήριξη από την ΜΚΟ Four Elements
    Η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και βασικό παράγοντα για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο η έμφυλη βία αποτελεί πρόκληση για όλες τις χώρες, η εξάλειψή της είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών. Ταυτόχρονα, οι παγκόσμιες και εγχώριες πολιτικές και οικονομικές πιέσεις καθιστούν αναγκαία την υποστήριξη γυναικών κοινωνικά ευπαθών ομάδων.
    Μολονότι σήμερα οι γυναίκες είναι νομικά ισότιμες, δεν είναι πάντοτε κοινωνικά ισότιμες με τους άνδρες. Η έλλειψη πληροφόρησης και υποστήριξης συχνά ακυρώνει στην πράξη τις ευνοϊκές για αυτές νομικές διατάξεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Four Elements, πρωτοπόρα στην πρόληψη, συμβουλευτική, έρευνα και παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, παρείχε διοικητική και νομική υποστήριξη σε 1012 γυναίκες που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία, βρίσκονται σε κατάσταση φτώχιας, είναι μετανάστριες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, πολύτεκνες ή έχουν αναπηρία.
    H παροχή προσωπικής διοικητικής και νομικής υποστήριξης από τη Four Elements κατέδειξε ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό ενημέρωσης όσον αφορά στα βασικά ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών αυτών. Αναγνωρίζοντας την έλλειψη αυτή, οι δράσεις ενημέρωσης της Four Elements επικέντρωσαν κυρίως στην ισότητα στην εργασία και στην αμοιβή, στην ισότητα ευκαιριών για τα άτομα με ή χωρίς αναπηρία και στην προστασία της υγείας.
    Οι δράσεις υποστήριξης και ενημέρωσης της Four Elements συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013». Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές είναι διαθέσιμες στον ιστοχώρο helpwomen.eu. Η Four Elements θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην προσπάθεια κατάργησης των ανισοτήτων σε βάρος των γυναικών συμμετέχοντας σε σημαντικές εθνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

Σχολιάστε