Ελεύθερες ώρες δημιουργίας και όχι αδράνειας!

Ο ελεύθερος χρόνος είναι ο χρόνος που διαθέτει ο άνθρωπος για τον εαυτό του, για να τον αξιοποιήσει όπως αυτός επιθυμεί, και αντιδιαστέλλεται προς το χρόνο που διαθέτει για τις επαγγελματικές ή άλλου είδους υποχρεώσεις του. Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια οι ολοένα και πιο σύνθετες διεθνείς οικονομικές απαιτήσεις επηρεάζουν και το εκπαιδευτικό σύστημα, το σχολείο αναγκάζεται να συμβαδίζει με τους ρυθμούς ανάπτυξης και έτσι οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται σκληρά, έχοντας χάσει το αίσθημα της αξίας και της προσφοράς του ελεύθερου χρόνου.

Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι απολύτως απαραίτητος για τον ίδιο τον άνθρωπο και η αξία του υπέρτατη για την ποιότητα ζωής του. Ως γνωστόν συμβάλλει στην πνευματική αλλά και σωματική υγεία του ατόμου. Του επιτρέπει να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει αποβάλλοντας το άγχος, που του προκαλούν οι πολυάριθμες υποχρεώσεις του, και να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, ώστε ανανεωμένος να συνεχίσει τον αγώνα του. Επίσης διευρύνει τον πνευματικό του ορίζοντα, αφού του δίνει το περιθώριο να αναπτύξει τα ενδιαφέροντά του, να ασχοληθεί με διάφορα χόμπυ, να έρθει σε επαφή με την παράδοση, την τέχνη αλλά και με την ίδια τη φύση. Η σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου πλουτίζει την πνευματική του καλλιέργεια και τον βοηθάει να βρει διέξοδο στην μονοτονία της καθημερινότητας.

Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι ο ελεύθερος χρόνος συντελεί και στην κοινωνικοποίηση του ατόμου, αφού του δίνει την δυνατότητα να έρχεται σε επαφή με διάφορους ανθρώπους, να συμμετέχει σε κοινωνικές δραστηριότητες αλλά και μέσα από τη δημιουργία φιλικών δεσμών να αναπτύσσει κοινωνικές σχέσεις καταπολεμώντας με αυτόν τον τρόπο την μοναξιά και την αποξένωση. Παράλληλα όμως συνεισφέρει και στην πολιτικοποίησή του, εφόσον του εξασφαλίζει το προνόμιο να ασχολείται με τα κοινά, να συμμετέχει δηλαδή ενεργά σε πολιτικές δραστηριότητες ή ακόμη να αγωνίζεται προκειμένου να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Αποτέλεσμα όλων όσων προαναφέραμε είναι να μετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της δημόσιας ζωής.

Επιπρόσθετα οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι η αξία του ελεύθερου χρόνου κυρίως για έναν μαθητή και έφηβο βοηθάει στη διαμόρφωση της ταυτότητας του και στην κατάκτηση της αυτογνωσίας. Του δίνει με άλλα λόγια τη δυνατότητα να εντοπίσει τις δεξιότητες και τις κλίσεις του και να τις αναπτύξει ανάλογα. Παράλληλα να απασχοληθεί με διάφορες δραστηριότητες που του χαρίζουν την αισθητική απόλαυση και χαρά καλλιεργώντας συγχρόνως και την ευαισθησία του. Ας μην παραβλέψουμε και το γεγονός, ότι η προσφορά του ελεύθερου χρόνου συμβάλλει και στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας των μαθητών και των εφήβων. Τους επιτρέπει να συνομιλούν με τον εαυτό τους ασκώντας αυτοκριτική και αποκτώντας μέσω αυτού αυτογνωσία!

Συνοψίζοντας λοιπόν θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ελεύθερες ώρες δεν είναι ώρες «αδράνειας» αλλά ώρες «δημιουργίας», κατά τις οποίες μπορούμε να προσφέρουμε στον ίδιο μας τον εαυτό αλλά συνάμα και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Β2 Μουλά Νάνσυ

Σχολιάστε