Η μαγεία των Χριστουγέννων στο Σιδηρόκαστρο

Μετά την αναπάντεχα επιτυχημένη πρώτη χρονιά το Κάστρο των Χριστουγέννων άνοιξε και φέτος τις πύλες του από το Σάββατο 21 έως 31 Δεκεμβρίου στον χώρο της κεντρικής πλατείας Σιδηροκάστρου [1, 2]. Φιλοξένησε για 10 ολόκληρες μέρες πολλές διαφορετικές δράσεις μεταφέροντας μικρούς και μεγάλους στην παραμυθένια γιορτινή ατμόσφαιρα δημιουργώντας ένα φανταστικό περιβάλλον.
Η έναρξη πραγματοποιήθηκε την 21 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία του Σιδηροκάστρου. Οι κάτοικοι του Σιδηροκάστρου ξετρελάθηκαν με την άφιξη του Αϊ Βασίλη με το μαγευτικό του έλκηθρο, τη φωταγώγηση του δέντρου, την εκτόξευση βεγγαλικών στον ουρανό, τη μουσική, το χορό και άλλες πολλές εκπλήξεις. Το ταξίδι διήρκησε 10 ολόκληρες μέρες μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για την υποδοχή του νέου έτους το 2014.

Ένας κόσμος μαγικός με χιονισμένα σπιτάκια διασκορπισμένα σε κάθε γωνιά του πάρκου, έδωσαν λάμψη και ζωντάνια στην πλατεία του Σιδηροκάστρου. Η παρουσία όλων των σχολείων καθώς και πλήθος συλλόγων πολιτιστικών και παραδοσιακών του Σιδηροκάστρου και των γύρω περιοχών συνέβαλαν στη διοργάνωση της παρούσας εκδήλωσης. Συγκεκριμένα, το σπιτάκι της Ζύμης το οποίο βρίσκονταν στην είσοδο του κάστρου, έδωσε τη δυνατότητα σε όλα τα μικρά παιδιά να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους και την κλίση τους στην ζαχαροπλαστική και να γίνουν αυτοί οι σεφ της βραδιάς. Επιπλέον, σπιτάκια καλλιτεχνικού χαρακτήρα αποτελούσαν το face painting το οποίο έδινε μια Χριστουγεννιάτικη πινελιά χαρίζοντας λάμψη στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων, καθώς και της ζωγραφικής που αποτελούσε χώρο έκφρασης των καλλιτεχνικών ανησυχιών και της φαντασίας. Επιπρόσθετα, μια διαδραστική πηγή ψυχαγωγίας αποτελούσε το σπιτάκι του παραμυθιού, μέσω της ανάγνωσης των Χριστουγεννιάτικων ιστοριών σε συνδυασμό με το κουκλοθέατρο. Το πιο ξεχωριστό από όλα ήταν το σπιτάκι του Αϊ Βασίλη με τον οποίο τα παιδιά φωτογραφίζονταν και παρέδιδαν τα γράμματά τους. Επίσης σπιτάκια συλλόγων και σχολείων στολισμένα με λαχταριστά γλυκά και πολύχρωμα ζαχαρωτά άνοιγαν την όρεξη των περαστικών με τα πεντανόστιμα εδέσματα και τις λιχουδιές που διέθεταν.
Έτσι, το νέο χρόνο υποδέχθηκαν οι Σιδηροκαστρινοί στην κεντρική πλατεία της πόλης, στο Κάστρο των Χριστουγέννων σε μια εκδήλωση πολύ ζεστή και όμορφη καθώς και συγκινητική. Δεκάδες βεγγαλικά με την αλλαγή του χρόνου δημιούργησαν μια εντυπωσιακή εικόνα, ενώ ακλούθησε γλέντι έως τα ξημερώματα. Επιπλέον, κόπηκαν βασιλόπιτες και μοιράστηκαν κομμάτια σε όλους.
Το μεγάλο χριστουγεννιάτικο παραμύθι που μάγεψε όλους χρωστά τη λάμψη του στους ανθρώπους αυτής της πόλης, τους εθελοντές οι οποίοι έδωσαν ξεχωριστό και ανεπανάληπτο χρώμα. Μαζικό παρόν έδωσαν οι εθελοντές του Κάστρου Σιδηροκάστρου την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 στην αίθουσα των καρναβαλιστών. Η πολυάριθμη συμμετοχή τους και η διάθεση τους να συνδράμουν εθελοντικά στην επιτυχία της φετινής χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης ήταν μεγάλη. Ο κόπος όλων των συντελεστών της εκδήλωσης, καθώς και η οργανωμένη διαμόρφωση της χάρισε το χαμόγελο και γέννησε το πνεύμα των Χριστουγέννων στις καρδιές όλων.

Ερμιόνη Λαζαρίδου, Παναγιώτης Λεονταρίδης, Χαρά Καλτζίδου, Στέλιος Νιφορέλης, Μιχάλης Καρυπίδης

1 thoughts on “Η μαγεία των Χριστουγέννων στο Σιδηρόκαστρο

Σχολιάστε